Belgische primeur: AI-programma schrijft artikel voor IT-vakblad

Actua

Wie door de AI-special van het Belgisch IT-magazine Data News bladert, houdt ongetwijfeld halt bij een artikel over de kracht van natural language processing . Het stuk is namelijk geschreven door een AI-model van de Gentse scale-up ML6.

Vrouw schrijft op haar laptop
Deze vrouw kan hulp krijgen van AI bij het schrijven van artikels © Foto Daria Nepriakhina, Unsplash

Ook op vlak van tekstgeneratie in het Nederlands heeft artificiële intelligentie potentieel. Dat bewijst het artikel Kan AI onze job doen? in DataNews.

Nicolas Deruytter, oprichter en CEO van ML6
De technologie biedt een steeds betere ondersteuning voor dagelijks schrijfwerk.
Nicolas Deruytter, oprichter en CEO van ML6

Toch hoeven journalisten en copywriters nog niet te vrezen voor hun job

“Zeker niet”, zegt Nicolas Deruytter, oprichter en CEO van ML6. “Tekstgenerators zullen nooit kunnen tippen aan het creatief en intuïtief menselijk denken. Wel wordt de technologie een steeds betere ondersteuning voor dagelijks schrijfwerk.”

AI wint aan kracht

De kracht van artificiële intelligentie wordt steeds groter. Ook op vlak van tekstgeneratie- en interpretatie opent AI steeds meer deuren. De evolutie van natural language processing krijgt hoe langer hoe meer momentum. Het Amerikaanse OpenAI heeft met generatieve pre-trained transformer modellen het pad geëffend. 

“Elk nieuw model betekende een enorme sprong voorwaarts, met meer rekenkracht en meer parameters“, vertelt Thomas Dehaene, machine learning engineer bij ML6.

“Parameters zijn als het ware de variabelen in het model. Hoe meer parameters, hoe meer het algoritme kan voorspellen en berekenen. Waar GPT2 al een stevige 1,5 miljard parameters telde, kent GPT3 er inmiddels 175 miljard.”

Gaan robots de job van journalist vervangen? (*)

(*) Dit artikel werd geschreven door AI

Gaan robots de job van journalist vervangen? Een nieuw tijdperk, een nieuw tijdperk aan informatie, een nieuwe manier van denken, een nieuw tijdperk aan online toepassingen en een nieuw tijdperk voor de digitale infrastructuur.

Dit is niet zomaar een baan. Veel mensen denken dat robots ook met dezelfde vraag kunnen worden aangesproken. Dit is niet zo. De robot die het best scoort, wint. Een betere wereld gaat nooit boven een computer. Het is zelfs zo dat een robot gemiddeld beter wordt. Daarnaast zullen robots steeds groter worden naarmate ze meer en vaker in de wereld worden geplaatst. Wat betekent dat voor de mens als we dat willen. Het antwoord is eenvoudig: robots zijn de perfecte vervanging voor ons. Wij doen dit met passie.

Door middel van slimme software en een perfecte service is het mogelijk om de robot te laten groeien. Een wereld vol data, voor iedereen toegankelijk en open. En een wereld vol technologie. Dat is onze passie. In de bouw van het nieuwe tijdperk zitten we vol met slimme technologie. We zijn ervan overtuigd dat samenwerken nog steeds een van de grootste uitdagingen van onze tijd is.

Bekijk hoe deze tekst ontstond in de reportage op Kanaal Z.

Mens of machine?

De technologie heeft een punt bereikt waarop het steeds moeilijker wordt om te onderscheiden wat door een mens en wat door een machine geschreven is. Een GPT3-model weet zo een groot deel van de lezers te overtuigen dat de tekst van de hand van een persoon is. In het Engels weliswaar. 

“Engels is dé wereldtaal”, legt Thomas Dehaene uit. “Engelstalige webdata als bronmateriaal om de modellen te trainen zijn er in overvloed. In het Nederlands is daar nog een weg af te leggen. GPT3 is nog niet mogelijk. En er is nog onvoldoende bruikbare Nederlandstalige webdata afkomstig van fora, nieuwssites, recepten, Wikipedia, blogs…”

Nicolas Deruytter, CEO ML6, poseert voor een granieten muur
Nicolas Deruytter, CEO ML6 © Jonas Lampens

Engels model nu in het Nederlands

Toch wil ML6 de kracht van natural language processing openstellen voor de rest van de wereld. Een groot datamodel trainen vergt naast enorm veel data en rekenkracht ook investeringen tot tienduizenden euro's. Kleinere bedrijven in landen met een voertaal die globaal minder vertegenwoordigd is, komen hier dus niet aan toe.

ML6 wil aantonen dat het mogelijk is om goede resultaten te boeken zonder te zware financiële inspanningen. Dat doet het met het artikel in Data News, gegenereerd door een Engels GPT2-model dat gefinetuned werd naar het Nederlands.

Laat AI ook jouw tekst schrijven

Doe zelf de test. Welk artikel laat jij schrijven door artificiële intelligentie ?

Iedereen kan de AI-tool die teksten genereert zelf uitproberen via https://gpt2.ml6.eu