Belgische CEO’s vragen meer ethiek in AI… en ondernemen zelf actie

Actua

Een op de drie ondervraagde C-level-profielen vermoedt dat de zelflerende algoritmes van hun bedrijf al onethische beslissingen namen. Negen op de tien wil dat de overheid een kader vastlegt voor een meer ethische Artificiële Intelligentie .

Developper ontwikkelt software
CEO's hadden tot nu toe weinig aandacht voor het ethische aspect bij het ontwikkelen van AI-software © Foto NESA by Makers, Unsplash

Dat er soms ethische problemen zijn rond AI, erkent de grootste meerderheid van de CEO’s ondervraagd door Microsoft-dienstenleverancier Avenade. De bedrijfsleiders mogen zich dan bewust zijn van de gevaren van ingebakken maatschappelijke voordelen in technologie, een beleid is er zeker niet altijd. 

Dat schrijft De Tijd op basis van dit persbericht One in three Belgian C-suite executives admits their company’s AI-tools have most likely made unethical decisions.

70% voert geen ethisch beleid

De opvallendste cijfers uit het onderzoek van iVox voor Avenade?

  • 70 procent van de CEO’s en bedrijfsleiders zegt dat ze geen beleid hebben rond ethische verantwoordelijkheid bij het ontwikkelen van AI-tools.
  • 33 procent van de respondenten geeft toe dat hun zelflerende algoritmes vermoedelijk al onethische beslissingen hebben genomen. 
  • 52 procent denkt zelf ooit on­ethisch behandeld te worden door zulke systemen. 
  • 22 procent is zich niet bewust van privacy risico’s zoals AI-systemen die persoonlijke data verzamelen en gebruiken zonder dat de betrokkene dit weet en goedkeurt.

Nu steeds duidelijker wordt dat discriminatie, seksisme of racisme kan ingebakken zitten in AI-systemen, wensen ook de C-levels actie. Zeven op de tien is bezorgd over de maatschappelijke vooringenomenheid in AI-systemen.

Verwoestende impact

“Inbreuken op het gebied van digitale ethiek kunnen een enorm verwoestende impact hebben op mensen, meer dan inbreuken op de beveiliging en privacy waar C-levels zich ook zorgen om maken”, zegt Patrick Tack, Data & AI Lead bij Avanade Belgium.

Patrick Tack, Data & AI Lead bij Avanade Belgium
Wanneer iemand vanwege zijn geslacht geen baan krijgt door een verkeerd algoritme, moet dit minstens evenveel aandacht krijgen als een privacy-inbreuk of identiteitsdiefstal.
Patrick Tack, Data & AI Lead bij Avanade Belgium

“We hebben bijvoorbeeld al systematische vertekeningen gezien in de gezondheidszorg, bij financiële dienstverlening en aanwervingsprocedures. Wanneer iemand vanwege zijn geslacht geen baan krijgt door een verkeerd algoritme, zou dit minstens evenveel aandacht moeten krijgen als de inbreuken op de privacy of identiteitsdiefstal.”

Vraag naar een ethisch kader

88 procent Belgische bedrijfsleiders kijkt naar het beleid om een kader te ontwikkelen voor ethiek en artificiële intelligentie

Tegelijkertijd willen ze zelf de daad bij het woord voegen. 79 procent van de ondervraagden stipt het ethische gebruik van AI aan als een prioriteit voor hun business in de volgende drie jaar.

Waar vind je ethische ondersteuning?

Voor alle ethische kwesties rond AI kan je alvast terecht bij het Kenniscentrum Data & Maatschappij. Je vindt er adviezen, tips en tools om ethisch aan de slag te gaan met AI in jouw onderneming.

data-en-maatschappij.ai

TwitterLinkedIn