AI4Growth maakt Vlaamse bedrijven warm voor AI

Actua
door
AI4Growth

Kleine en grote ondernemingen kunnen meer uitdagingen oplossen met AI. Daarvan is AI4Growth overtuigd. De jonge community van AI-specialisten hoopt vele Vlaamse kmo’s te inspireren.

Ondernemers luisteren in een grote zaal naar een spreker tijdens een AI4Growth conferentie
Ondernemers leren over AI tijdens een AI4Growth-conferentie over retail

Artificiële Intelligentie telt mensen op grote openbare pleinen. AI ontdekt schadelijke melanomen op onze huid. AI helpt bij het verpakken van rollen staal. Dit zijn drie concrete voorbeelden die AI4Growth aanhaalt om de kracht van AI aan te tonen. 

AI-bedrijven bundelen krachten

De community ontstond toen Gentse AI-bedrijven ML6, Robovision en Boltzmann zich afvroegen hoe ze AI meer op de kaart konden zetten in België. Hun zoektocht werd het begin van een partnerschap dat de naam AI4Growth kreeg. De bundeling van hun krachten met onder meer de UGent groeide vervolgens uit tot een community met een twintigtal partners.

Matthias Feys, Q bij ML6
Via AI4Growth zoeken we naar manieren om samen te werken, los van het feit dat we concurrenten zijn.
Matthias Feys, Q bij ML6

AI4Growth heeft de ambitie om de nieuwe sector bij bedrijven en overheden te vertegenwoordigen. 

“Tegelijkertijd zoeken we naar manieren om samen te werken, los van het feit dat we concurrenten zijn”, zegt mede-oprichter Matthias Feys van ML6. “We denken eraan om kennis uit doctoraten en data vlotter met elkaar te delen. Zo staan we sterker tegen buitenlandse, grotere concurrenten.”

AI is oplossing voor veel ondernemingen

Tegelijkertijd kijkt het naar de noden van bedrijven, om te zien welke oplossingen ze met AI kunnen aanbieden.

“Rond AI geldt nog vaak: onbekend is onbemind”, zegt Beatrice De Keyzer, innovation community manager voor UGent TechTransfer, wat de afdeling binnen de UGent is die instaat voor de valorisatie van onderzoek en samenwerking met bedrijven. 

“Vlaamse ondernemingen kunnen zich soms moeilijk voorstellen hoe artificiële intelligentie hun business kan verbeteren. Dit is de eerste hinderpaal die ze moeten overwinnen. Want ze hebben wel belang bij AI als mogelijke oplossing voor hun uitdagingen.”

Via conferenties en webinars toont AI4Growth wat ze vandaag realiseren voor binnen- en buitenlandse bedrijven. Met use cases willen ze andere bedrijven interesseren voor de grote mogelijkheden van AI.

Voorsprong nemen met AI

“AI is een sector in volle beweging”, zegt Beatrice. “Technologieën veranderen en verbeteren dagelijks. Bedrijven kunnen zo met AI voorsprong nemen op hun concurrenten.”

Dat toont AI4Growth onder meer tijdens de komende Industrial AI Day
Tijdens deze virtuele conferentie getuigen bedrijven uit de gezondheidssector, logistiek, retail en industrie over hoe zij AI inzetten. 

“Heel praktisch vertellen ze over hun dagelijkse problemen en welke meerwaarde AI in deze context heeft gegeven”, zegt Beatrice. “Deze use cases inspireren en zetten aan tot actie.” 

Vlaamse Deepmind-onderzoeker spreekt op conferentie

Als keynote speaker schetst Sander Dieleman de toekomst van AI. De jonge Vlaamse datawizzard werkte mee aan het algoritme van Spotify en werkt nu als Research Scientist voor Deepmind, het AI-lab van Google.

Leer Sander Dieleman kennen via het artikel in De Tijd: De man die machines laat praten en via zijn keynote over Generating music in the raw audio domain.

Studenten ontmoeten bedrijven

De conferenties van AI4Growth worden bijgewoond door heel wat PhD studenten die aan een doctoraat werken rond AI. 

“Het is de goede plek om deze jonge talenten te laten proeven van echte bedrijfsprojecten”, ervaart Benjamin Vandermarliere, co-founder van Boltzmann.

“Ze ontdekken hier  wat ze niet in theoretische lessen leren. Tegelijkertijd stellen ze vaak boeiende en kritische vragen. En wanneer bedrijven een student ontmoeten waarvan de thesis aansluit bij één van hun projecten kan er een mooie samenwerking ontstaan.”

 

Laat je ook inspireren door deze AI use cases