Kostenbesparing tot 25% mogelijk in logistieke keten door AI aangestuurd

Actua

Supply chains worden steeds complexer en delicater nu just in time-leveringen de norm zijn. Onverwachte gebeurtenissen als een pandemie, een oorlog, grondstoftekorten… veroorzaken daardoor al snel problemen bij bedrijven die aan elkaar geklonken zijn in een de logistieke keten. Hoe kan AI zorgen voor een efficiëntere en fors goedkopere logistieke keten?

""
Logistieke ketens zijn uiterst fragiel. Een nieuw AI-pilot brengt meer efficiëntie en lagere kosten. Supply chain_logistieke keten © Foto Kevin Woblick, Unsplash

Planningen en voorspellingen die het verdere ritme van de volledige supply chain bepalen, hoeven vandaag niet meer te gebeuren op basis van beperkte gegevens en het ‘buikgevoel’ van de ondernemer.

AI en Machine Learning bieden de kans om dit efficiënter aan te pakken. Mits kwaliteitsvolle data en de bereidheid tot samenwerking zijn kostenbesparingen van 25 procent en meer mogelijk.

Meer duurzame supply chains

In een ideale wereld wordt forecasting niet eenzijdig opgezet maar is er supply chain samenwerking tussen bedrijven die deel uitmaken van dezelfde toeleveringsketen.

Standaardisatie van de data is van groot belang, zo bleek uit de uitgevoerde VIL-pilots bij Colruyt en Procter & Gamble. Deze studie-case maakte deel uit van het project AI4Cast en focuste op de vraagvoorspelling van een aantal categorieën goederen aangekocht door Colruyt bij Procter & Gamble.

Met AI4Cast konden we vooruitblikken op hoe AI de logistieke keten kan verbeteren.
Lieven Deketele, technical director supply innovation bij P&G

Lieven Deketele, technical director supply innovation bij P&G: "In een dynamische wereld met een steeds complexere supply chain, is het belangrijk te blijven innoveren om efficiënter en duurzamer te werken. Daar draagt dit VIL-project zeker toe bij. Met AI4Cast konden we vooruitblikken op hoe AI belangrijk kan worden voor een betere logistieke keten."

Goede data verminderen foutenmarge

"Om klaar te zijn voor deze toekomst, moeten we blijven werken aan het verbeteren van de kwaliteit van onze supply chain en productdata", vervolgt Lieven.

Want inderdaad, algoritmes zijn slechts zo goed als de data waar zij over beschikken. De juiste AI-technieken toegepast op volledige en waardevolle data minimaliseren de foutenmarge in de planning en forecasting.

Naast meer efficiëntie leveren ze ook forse kostenbesparingen op.

Start met VIL-stappenplan

Ben je zelf op zoek naar een verbetering van je leveranciersketen? VIL heeft een concreet stappenplan uitgewerkt om de forecasting van bedrijven te optimaliseren met AI. Bedrijven kunnen aan de hand van dit stappenplan nagaan:

  • Welke data er ter beschikking zijn
  • Hoe intelligente algoritmes uit deze data waardevolle informatie kunnen genereren
  • Welke samenwerking met de betrokken logistieke partners van belang is, met behulp van een betrouwbaar dataplatform.

Dit project wordt gesteund door VLAIO.

Lees meer over AI4Cast

TwitterLinkedIn