AI-start-up die schepen tonnen brandstof laat besparen, wint Blue Innovation Award

Actua

Toqua wint de hoofdprijs tijdens de Blue Innovation Award. De Blauwe Cluster beloont de start-up voor hun AI-oplossing die schepen helpt om fors te besparen op hun brandstoffactuur.

""
Schepen kunnen tonnen brandstof besparen met de AI-tool van Toqua. © Foto Chris Pagan, Unsplash

Leveraging AI for carbon-neutral shipping van het Gentse Toqua sleept de Blue Innovation Wave-award van De Blauwe Cluster in de wacht.

De start-up werd in oktober 2020 opgericht door Casimir Morobé en Louis Vincent. Het zet in op het gebruik van artificiële intelligentie om schepen brandstof te doen besparen en de CO2-uitstoot van schepen te verminderen.

Wat zijn de Blue Innovation Awards?

De Blue Innovation Awards zijn een initiatief van De Blauwe Cluster, één van speerpuntclusters die door VLAIO ondersteund worden. Ze zetten innovatieve projecten, producten en diensten in de blauwe economie in de schijnwerpers.

Alle inzendingen werden beoordeeld op vijf criteria: innovatief karakter, link met economische activiteiten in, op en aan zee, marktpotentieel, internationale ambities en relaties, en link met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN.

Ontdek hier alle winnaars van 2021.

Naar minder CO2-uitstoot

"In de scheepvaartsector worden momenteel steeds meer inspanningen geleverd om de uitstoot te verminderen en de efficiëntie op te drijven", ervaren Casimir en Louis van Toqua. Data kan hier een essentiële rol in spelen.

"Maar data verzamelen, gebeurt nu nog vooral zoals honderd jaar geleden", vertelde het ondernemersduo eerder aan Bloovi. "De kapitein vult één keer per dag een rapport in over waar het schip zich bevindt, wat de weercondities zijn, hoeveel het verbruikte, enzovoort. Maar één datapunt om de 24 uur is erg weinig als basis om verdere maatregelen te nemen rond schepen die meer dan 50 ton brandstof per dag verbruiken."

👉 Benieuwd om uit te zoeken wat AI in jouw sector kan doen? Start bij Wat is artificiële intelligentie? Welke mogelijkheden creëert AI voor Vlaamse bedrijven 

Slimme acties uit data

Reders investeren al wel in sensoren op het schip die elke vijftien seconden een meting doen. Maar benutten deze data vooralsnog onvoldoende. Toqua zorgt ervoor dat de data ook tot slimme inzichten en acties leiden.

"Wij maken een digitale replica van het schip, waarna we met behulp van machine learning informatie uit de data halen en de secundaire factoren kunnen wegfilteren", verduidelijkt co-founder Louis Vincent aan Bloovi. "Zo krijgen we een helder beeld van wat een schip al dan niet aankan. Met ons model wordt de foutenmarge herleid tot amper 1%."

Met hulp van VLAIO

Toqua ontvangt Onderzoeks- en Ontwikkelingssteun van VLAIO. Hiervoor kon het rekenen op de begeleiding door het team van bedrijfsadviseurs.

Contacteer ook onze bedrijfsadviseurs voor jouw project

Maak een afspraak

Miljarden brandstof besparen

Door deze nieuwe gegevensbronnen te omarmen in combinatie met technieken voor machinaal leren, kunnen duidelijke inzichten en bruikbare meetgegevens worden verkregen, waardoor een optimaal vlootbeheer mogelijk wordt.

Hoewel dit eenvoudige en kostenefficiënte manieren zijn die miljarden aan brandstofverbruik kunnen besparen, blijft het potentieel voor AI in de maritieme sector grotendeels onbenut.

De start-up hoopt dat het tij zal keren… en zij er een belangrijke rol in kunnen spelen.

TwitterLinkedIn