AI haalt moeiteloos een iPhone uit de berg afval bij Recupel

Actua

AI zorgt voor een veel betere selectie bij Recupel. Zo onderscheidt de beeldherkenningssoftware zelfs iPhones van Samsung-smartphones. 

Man sorteert afval bij Recupel. AI helpt hem daarbij
AI helpt Recupel bij sorteren van elektronisch afval

In 2019 zamelde Recupel een record van 122.548 ton afgedankte elektroapparaten en lampen in. Dit is 4,4 procent meer dan een jaar eerder. Vooral kleine elektro zoals gsm's, computers en elektrische tandenborstels deed het erg goed.

25 miljoen stuks klein electro

Recupel is verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van elektro-apparaten en lampen. Het zamelt zowel huishoudelijke als professionele toestellen in. De 122.548 ton van vorig jaar was goed voor 44 miljoen apparaten. 

Vooral de ingezamelde hoeveelheid kleine elektro schoot enorm de hoogte in. In 2018 werden in die categorie 19 miljoen apparaten verzameld. Vorig jaar steeg dit aantal met maar liefst 36 procent, tot 25 miljoen stuks. 

Meer AI in het sorteerproces

Voor 2020 heeft Recupel verschillende projecten opgezet, om de circulaire economie te bevorderen. Daarbij focust het op het gebruik van artificiële intelligentie bij het sorteerproces. 

Dankzij een intelligenter sorteerproces kunnen producenten en verwerkende bedrijven efficiënter inzetten op circulaire economie.
Christel Vermeersch, CFO van Recupel

Software imec herkent merken

Recupel ontwikkelde samen met imec beeldherkenningssoftware. Deze herkent om wat voor type apparaat (bijvoorbeeld een gsm) van welk merk (bijvoorbeeld Samsung) het gaat. 

De bedoeling is om de software nog verder te verfijnen, zodat hij ook de productcategorie, het toesteltype en het productiejaar kan herkennen. 

Een producent zou dan aan Recupel kunnen vragen om alle toestellen van een specifiek type en jaar apart te houden, voor gericht hergebruik van materialen of onderdelen. 

"Dankzij dat soort informatie kunnen de producenten en verwerkende bedrijven dus eveneens efficiënter inzetten op circulaire economie", besluit Christel Vermeersch, CFO van Recupel.

Lees meer over recycleren via AI

TwitterLinkedIn