‘AI for Healthcare’ is nieuwe opleiding voor informatici in de zorg

Actua
door
Howest

Artificial Intelligence speelt een steeds belangrijkere rol in het interpreteren van medische data. Howest start daarom vanaf academiejaar 2020-2021 met de navorming “AI for Healthcare”.

Medische foto's van een hand
AI kan razendsnel medische foto's analyseren. © Foto Owen Beard Unsplash

Het doel van deze navorming is om de impact van artificiële intelligentie op de zorg te begrijpen. De cursisten leren ook AI toepassen in levensechte praktijkvoorbeelden.

Combineerbaar met een job

De Engelstalige opleiding met Nederlandstalige ondersteuning loopt over een half jaar, van januari 2021 tot juni 2021. Ze is vooral gericht op bio-informatici, academici en IT-personeel in de zorg. Een basiskennis programmeren wordt verondersteld.

Volgens het principe van ‘blended learning’ worden contactmomenten gecombineerd met afstandsonderwijs. De opleiding is zo combineerbaar met een fulltime job. 

Grote potentieel van data

Het unieke van de navorming is dat cursisten eerst een crash course in de biomedische materie en context krijgen en daarna aan de slag gaan met de specifieke data. Gaandeweg wordt het enorme potentieel van data voor de zorg duidelijk. 

Artificial Intelligence biedt bijzondere mogelijkheden in de gezondheidszorg. In het bijzonder: accuratere diagnoses, medicijnen aangepast aan het fenotype en het ondersteunen van dokters bij het verwerken van medische data zodat zij meer tijd kunnen spenderen aan de patiënt.

AI van Vito en VUB spoort oogziekte op. Dame analyseert een beeld
Het AI-computerprogramma van Vito en VUB leert de symptomen van diabetische retinopathie herkennen.

Op het programma staan onder meer het classificeren van ziektes, onder meer aan de hand van foto's zoals in het oogproject van Vito en VUB, het analyseren van ECG-data en DNA-sequenties. Daar gaan de cursisten vervolgens praktisch mee aan de slag. Relatief eenvoudige regressietechnieken tot complexe deep learning komen aan bod.

Expert in AI geeft les

De nieuwe navorming is een initiatief van de bacheloropleidingen Multimedia en Communicatietechnologie (MCT) en Biomedische Laboratoriumtechnologie en de eraan verbonden bachelor-na-bachelor Bio-informatica. 

Het docententeam bestaat uit Marie Dewitte, biomedica gespecialiseerd in AI, Cedric Hermans, bio-informaticus en Wouter Gevaert, AI-expert en lector met meer dan 10 jaar ervaring in AI.

Meer informatie via www.howest.be