Bekijk deze 3 beste video’s over AI van de Universiteit van Vlaanderen

Tips

Artificiële Intelligentie helder uitleggen. Dat is wat professoren van Vlaamse universiteiten doen op het YouTube-kanaal van de Universiteit van Vlaanderen. Dit artikel toont je de drie beste filmpjes over AI, deep learning en data.

DATA - Waarom worden digitale gegevens je belangrijkste bezit?

De hoeveelheid data op internet groeit als een speer en verandert zienderogen onze economie. Zo zal elke zelfrijdende wagen maar liefst 4.000 GB aan data moeten verwerken elke dag! Ofwel 40.000 boeken op een usb-stick.

Van wie is die data? Wie profiteert daarvan? En hoe zorgen deze data ervoor dat je AI-systemen snel veel slimmer worden?

In dit college legt professor dr. Erik Mannens van de Universiteit Gent het uit en stelt hij dat je binnenkort misschien wel geld verdient met je data. Hoe doe je dat? Bekijk zijn video.

DEEP LEARNING - Hoe leert een computer denken als Beethoven?

Neurale netwerken zorgen ervoor dat computers uiterst snel rekenen. Maar benaderen ze ooit onze genialiteit? Ze kunnen al jaren veel beter schaken dan wij. Ze leren supersnel ziektes en plantjes herkennen. Ze berekenen de meest ideale transportroutes en veel meer. Wie weet componeren ze binnenkort even goed als Beethoven.

Hoe leert een computer al die dingen? Algoritme-expert Kenneth Sörensen van de Universiteit Antwerpen vertelt ons in het filmpje hierboven alles wat we moeten weten over deep learning en neurale netwerken .

AI - Is er iets wat computers nooit zullen kunnen?

Het lijkt wel alsof computeralgoritmes alles kunnen leren. De mogelijkheden lijken eindeloos, leren we ook uit de video hierboven. Maar is dat wel zo? Kan je als onderneming computers voor alles inzetten? Of is er iets dat computers écht niet kunnen?

Informaticus Jan Van den Bussche van UHasselt neemt ons mee in de wereld van nulletjes en eentjes. Hij laat ons inzien dat mensen steeds aan de knoppen zitten, ook bij artificiële intelligentie . En stelt ons de vraag of we fouten aanvaarden van deze computer.

In zijn video meet je jezelf met de computer. Durf je de test aan?

Wat is de Universiteit van Vlaanderen?

De Universiteit van Vlaanderen een initiatief is van vijf Vlaamse universiteiten, Knack en de VRT. De intentie van het project is om universitaire kennis zo breed mogelijk te verspreiden met behulp van korte online colleges.

Ontdek alle filmpjes op de site van Knack

TwitterLinkedIn